Mesterből tanítvány

“Ti azonban ne hívassátok magatokat mesternek, mert egy a ti Mesteretek, a Krisztus, ti pedig mindnyájan testvérek vagytok. (Mt 23, 8)”

Mit jelent a guru. A guru tanítót mestert jelent. Egy jó mester első sorban tanítvány, aki az életén keresztül tanít. Ma mit tapasztalunk? Hogy mindenki MESTER akar lenni. Mesternek lenni felelősség. Felelősség másokért és önmagukért egyaránt. Ma guruk, mesterek alázatot színlelnek e közben imádatot várnak el, sőt a mesterkélt alázatosságukkal másokat szolgává téve használják ki az embereket. Sőt tanítványaik, önmaguk hajtják igába fejük. Jézus a szolga mester! Ő maga nem csak szolgált tanítványai és az emberek felé, hanem életét is adta. Így, hát nála nincs nagyobb mester. Ekkora áldozatot, melyik guru hoz? Saját tapasztalatom az, hogy valamikori gurum, amikor nehézsége támadt tanítványozásomban lelépett és nem vállalta a tanító igazi feladatát. Ilyenek vagyunk mi emberek. Hogy haragszom e rá? Nem. Miért? Mert akkor soha nem látom meg igaz mesterem Jézus Krisztust. Krisztus megkérdezte tanítványait: ” Mert ki a nagyobb? Az, aki az asztalnál ül, vagy aki szolgál? Nemde aki az asztalnál ül? Én pedig olyan vagyok közöttetek, mint aki szolgál. (Lk 22, 27)”

És a testvéri szellem Krisztusban a szolgáló lélek és nem a szolgalélek. Mert a szolgalélek, megalázott lélek, akik egymást, s másokat gyötörnek. Az ilyenek nevezik, neveztetik magukat gurunak, rabbinak, tanítónak vagy mesternek. A szolgálat szelleme: szolgáló lélek, mely mások felé fordul, felemel, lélekben gyarapít és felszabadít.

Legyél te is mesterből tanítvány, hogy megismerhesd valódi önmagad, a helyed a világban. Hogy megtaláld mindazt, ahol és amiben teljesen ki tudsz teljesedni és ami által hagyhatod, hogy maga legfőbb mester rád találjon.

Chev. Varga Miklós