Igei bátorítás – Mire való a böjt? (Márk 2,18-22)

Márk 2,18-22

“János tanítványai és a farizeusok tartották a böjtöt. Odamentek Jézushoz, és így szóltak hozzá: “Miért böjtölnek János tanítványai és a farizeusok tanítványai, a te tanítványaid pedig miért nem böjtölnek?” Jézus ezt mondta nekik: “Vajon böjtölhet-e a násznép, amíg velük van a vőlegény? Addig, amíg velük van a vőlegény, nem böjtölhetnek.  De eljön az a nap, amikor elvétetik tőlük a vőlegény, és akkor azon a napon böjtölni fognak. Senki sem varr foltot új posztóból régi ruhára, mert a toldás kitépne belőle, az új a régiből, és még csúnyább szakadás támadna. És senki sem tölt újbort régi tömlőbe, mert szétrepesztené a bor a tömlőt, s odalenne a bor is, a tömlő is; hanem az újbor új tömlőbe való.”

János tanítványai és a farizeusok tartották a böjtöt. Odamentek Jézushoz, és így szóltak hozzá: “Miért böjtölnek János tanítványai és a farizeusok tanítványai, a te tanítványaid pedig miért nem böjtölnek?” Jézus ezt mondta nekik: “Vajon böjtölhet-e a násznép, amíg velük van a vőlegény? Addig, amíg velük van a vőlegény, nem böjtölhetnek. De eljön az a nap, amikor elvétetik tőlük a vőlegény, és akkor azon a napon böjtölni fognak. Senki sem varr foltot új posztóból régi ruhára, mert a toldás kitépne belőle, az új a régiből, és még csúnyább szakadás támadna. És senki sem tölt újbort régi tömlőbe, mert szétrepesztené a bor a tömlőt, s odalenne a bor is, a tömlő is; hanem az újbor új tömlőbe való.”

A böjtöt általában az emberek mindig valami cél érdekében végzik, legyen az akár engesztelés vagy épp valami más lelki cél. Ezt a fajta hozzáállást nem tartom helyesnek. Számomra itt elsőként az fogalmazódik meg, hogy ha az ember böjtöl is, ne önös érdekből tegye azt. Egyedül egy érdek motiválhatja a böjtölőt. Ez pedig az, hogy minden idő, amit főzéssel, tálalással, vagy főként az evéssel tölthetnénk, azt minden esetben az Úrral töltsük. Akkoriban Jézus testben jelen volt a tanítványok között. Ott volt mellettük, közöttük mozgott és tevékenykedett. Amíg együtt voltak addig örültek egymásnak. Maga Jézus mondja: „Vajon böjtölhet-e a násznép, míg velük van a vőlegény? Jézus Isten fia, maga az ige. Ő benne lett teljessé az Újszövetség számunkra, számomra. Részemre azért lehet fontos a böjt, mert én hajlamos vagyok arra, hogy az élet nehéz dolgai miatt megfeledkezzek az Úrral való napi kapcsolattartásról. Tehát a böjt egy jó alkalom lehet nekem (nekünk), hogy mélyebben tudjak időt tölteni a Názáreti Jézus Krisztussal.

Támogasd missziónkat:

Támogatás (HUF)

  • Tudomásul veszem, hogy az Érték-Benned Alapítvány - [Székhely és számlázási cím: 4033 Debrecen, Gyűrű u. 11; Telefon szám: +36709473772] - adatkezelő által a - [Fizetési, elfogadási oldal] - felhasználói adatbázisában tárolt alábbi személyes adataim átadásra kerülnek az OTP Mobil Kft. (1143 Budapest, Hungária körút 17-19.), mint adatfeldolgozó részére. Az adatkezelő által továbbított adatok köre az alábbi: Név, e-mail, Számlázási cím, telefonszám, összeg. Az adatfeldolgozó által végzett adatfeldolgozási tevékenység jellege és célja a SimplePay Adatkezelési tájékoztatóban, az alábbi linken tekinthető meg: http://simplepay.hu/vasarlo-aff  SimplePay vásárlói tájékoztató