Érték-Benned program Baktalórántháza-Nyírjákón

Baktalórántháza-Nyírjákón két 10-12 fős 14-22 éves korú csoport létrehozása van folyamatban, március végén indul a program, melyben a KECS-programtól várunk nagy segítséget. Kétheti rendszerességgel tartunk csoporttalálkozót. Teológusunk és pszichológusunk vezetik a csoportot, melynek összetétele középiskolások és munkát keresők. Ebben a régióban köztudottan a munkanélküliség okozza a legnagyobb nehézséget, ezekben a falvakban max. 8 főt foglalkoztató munkahelyek vannak. A fiatalok kilátástalansága, depressziója, szuicid kísérletei eddig nem látott mértéket öltenek. Csoportfoglalkozásaink kifejezetten lelki, bibliai alapokon nyugvó kondicionálást adnak, lelki tréning, ezen körülmények között való élésben, alkohol- és drogprevenció, továbbá munkakeresési tanfolyam, melyben a pályázás, állásinterjúkra való felkészítés szerepel. Hangsúlyos a személyiségépítés, mint a kapcsolatépítés alappillére. Törekszünk a helyi már kialakult közösségekkel való kapcsolatépítésre, integrálásra.

Hajdú-Bihar megyében egyik csoportunk szintén a fenti paraméterekkel szerveződik, másik csoportunk viszont fiatalabb korosztály: a 8-14 éveseké. Ez a csapat gyermekieket egyedül nevelő szülők gyerekeiből tevődik össze, akik az iskolában sokszor magatartászavarral, agresszív viselkedésükkel tűnnek ki. Önkéntes szakembereink örömmel néznek ezzel kihívással szembe. Összesen kb. 48 fő a 4 csoportban.

A csoportfoglalkozások első alkalmain az ismerkedésé, a bizalom kialakításáé a főszerep, kötetlen, olykor játékos (drámajáték) formában, étkezéssel egybekötve 60-90 perces időtartamban. Az év folyamán a következő témakörökben lesznek előadások és ezek csoportos feldolgozása (nem időrendi sorrendben): Énkép; Szerepem a családomban; Szerepem a társadalomban; Családi-, baráti kapcsolataim; Pénzkezelés; Konfliktuskezelés; Haragkezelés; Hit, remény, szeretet; Munkaelvárások, munkanélküliség kezelése; Felkészítés állásinterjúra; Félelem, csüggedés kezelése. A fiatalabb korosztályú gyerekek témái kiegészülnek a továbbiakkal: Iskolai elvárások, megfelelési kényszerek; Apakép; Szülő-gyermek kapcsolat; Adottságaink felismerése. Munkatársaink, mint előadók, moderátorok vesznek részt a csoportban, és építenek az egyre mélyülő csoport kohézióra. Mivel egy éves folyamatról beszélünk, mely során egy összetartó, egymásra figyelő csoport alakul ki, akik hatással lesznek egymásra a csoporton belül és a mindennapi életben egyaránt. Ezen túl reményeink szerint családi kapcsolataik is stabilabbá válnak önmaguk és helyzetük elfogadása, megfelelő kezelése által. Így a csoport tagjainak családját számítva még 150-200 ember élete térhet „normálisabb” mederbe. Jó kapcsolatot tartva a helyi közösségekkel, egy évben 2 közös alkalmat is tervezünk, további csoportjaink idősebb tagjainak nyáron egy többnapos kirándulást is szervezünk teljes ellátással, egyrészt sokan anyagi körülményeik miatt nem engedhetnék meg maguknak, másrészt a csoport összekovácsolása, a mentális feldolgozás mélyítése a cél.

Ezen túl számítunk három más megyékben, hasonló szervezetektől jövő meghívásra csoportos foglalkozások tartására.

Ösztöndíj programunk folytatásaként, eddigi ösztöndíjasunk támogatását kívánjuk folytatni anyagi és természetbeni juttatásokban, mentális tanácsolásban.

Egyik önkéntesünk az internetes felületünkön hetente jelentet meg mentális, szellemi kondicionáló írásokat, melyet ma már több mint. 1000 ember olvas hetente.  Több pozitív visszajelzés érkezik, hogy kinek milyen hatással van az életére ez a rendszeres mentorálás, lelki és szellemi feltöltődés. Ezen szolgálatunknak a neve: Sounds of God Ministries, mely hétről hétre egyre dinamikusabban fejlődik és ér el egyre több embert.

Támogasd munkánkat:

Támogatás (HUF)

  • Tudomásul veszem, hogy az Érték-Benned Alapítvány - [Székhely és számlázási cím: 4033 Debrecen, Gyűrű u. 11; Telefon szám: +36709473772] - adatkezelő által a - [Fizetési, elfogadási oldal] - felhasználói adatbázisában tárolt alábbi személyes adataim átadásra kerülnek az OTP Mobil Kft. (1143 Budapest, Hungária körút 17-19.), mint adatfeldolgozó részére. Az adatkezelő által továbbított adatok köre az alábbi: Név, e-mail, Számlázási cím, telefonszám, összeg. Az adatfeldolgozó által végzett adatfeldolgozási tevékenység jellege és célja a SimplePay Adatkezelési tájékoztatóban, az alábbi linken tekinthető meg: http://simplepay.hu/vasarlo-aff  SimplePay vásárlói tájékoztató

Tisztelettel:

Az Érték-Benned Alapítvány kuratóriuma